All Previous Year Question Papers + pdf

www.onlinestudypoints.com

Pdf Link Given Below – Free Download

All UGC NET Questions ( Solved ) Coverd in Parts – these Types Of Question Helps You To Understand algorithm Of Question Series , Cause of that You will know the important Topics For Preparition , Topic Selection etc …
Start Your Preparition From Here …
You Will Get All Study Material ( pdf + Notes ) In one Click For Free.

 

#Official Account
* World wide free service [ No Ads ]
* Daily Quiz – MCQ
* Youtube link – https://m.youtube.com/channel/UCMKhNSKNOAP5mnLzHUbGvIg
* Website + free pdf – www.onlinestudypoints.com
* Telegram – http://t.me/onlinestudypoint_2
* Fb https://m.facebook.com/onlinestudypoints/

# Telegram for live chat 24×7  – http://t.me/onlinestudypoints_2

 

Part 1 – Previous Year Questions + Answers ( MCQ )

 

Q1. Discussion Method can be usedwhen:

(A) The topic isverydifficult (B) The topic iseasy

(C) The topicisdifficult (D) All of theabove

 

Answer: C

 

There are different types of teaching methods which can be categorised into three broad types.

These are teacher-centred methods, learner-centred methods, content-focused methods and interactive/participative methods.

Instructional Methods Classified Into

 

#The Lecture Method

#The Discussion Method

#The Programmed Instruction Method

#The Study Assignment Method

#The Tutorial Method

#The Seminar Method

#The Demonstration Method

#The Demonstration Method

#The Buzz Group

#Role Plays

#Brainstorming

 

Q2. Which of the following is a teaching aid?

(A) Working Model of Wind-Mill    (B) Tape-recorder

(C) 16mmFilmProjector   (D) All the above

Answer: D

Teaching aids can be as basic as a blackboard  or  whiteboard.  Audio  an visual equipment, such as DVD players and  video projectors, are commonlsed  sed as tools for learning with a very effective  output.  Students  tend  to  ge ore involved when learning if teaching aids are implemented into the curriculum.

The teaching aids used in the teaching can be classified into the following ways:

. Traditional Aids: Blackboard/chalkboard, books,periodicals.

. Visual Aids: Objects, picture, map, figure, chart, posters, model, bulletin board, flannel board, globe, graph or any other type of graphics such as diagrams, cut-outs, cartoons,etc.

. Mechanical Aids:

Audio: Radio, tape recorder, teaching machine.

Visual: Projector, epidiascope, film strips, motion picture, etc.

  1. Audio-Visual: Films, television, video, cassettes, etc. Visual Material Aids: Use of Chart: The most commonly used types of charts include outline charts, tabular charts, flow charts and organization charts. Flip charts  an low charts are also being used.

Q3. The main aim of teaching is:

(A) To overdevelop only reasoning     (B) To develop only thinking

(C) Both (A)and(B)      (D) To give information

Answer:C

 

Q4. The quality of teaching is reflected:

  1. By the attendance of students in the class
  2. By the pass percentage of students
  3. By the quality of questions asked by students
  4. By the duration of silence maintained in the class

Answer: C

 

Q5. The present annual examination system:

  1. promotes role learning
  2. does not promote good study habits
  3. does not encourage students to be regular in class
  4. All the above

Answer: D

 

Q6. A college wants to give training in use of Statistical Package

 

for Social Sciences (SPSS) to researchers. For this the college should organize:
 

(A)Conference    (B)Seminar

(C)Workshop     (D)Lecture

Answer: C

 

Q7. Which of the following is NOT the characteristic of a research?

(A) Research is Systematic    (B) Research is not a process

(C) Research is problem oriented    (D) Research is not passive

Answer: B

 

Q8. Which of the following statement is correct?

  1. Discoveries are researches
  2. Researches lead to discovery
  3. Invention and Research are related
  4. None of the above

Answer: B

 

Q9. Which of the following statement is correct?

  1. In research, objectives can be worded in question form
  2. In research, objectives can be worded in statement form
  3. Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis
  4. All the above

Answer: C

 

Q10. Match List A with List B and choose the correct answer from the code given below:

 

List A                List B

Historical Method       (i) Past events

Survey Method          (ii)Vision

Philosophical Method    (iii) Present events

Experimental Method    (iv) Exceptional cases

(v) Future action

Code:

(a) (b) (c) (d)

 

(i) (iii) (ii) (v)

(i) (ii) (iv) (v)

(i) (iv) (ii) (v)

(i) (ii) (iii) (iv)

 

Answer: B

 

Read the following passage and answer the question numbers 11 to 15.

Each day at the  Shantiniketan School starts with the Saraswati Vandana.When painting competitions are held in  the school, images of Hindu gods anoddesses are most common. Sanskrit is a favourite subject of many a student. thing new about it except that the 1,200 – odd students studying in the Hind run school are Muslims.

 

In 1983, when Ranchodbhai Kiri started Shantiniketan in the all – Musli uhapura area of Ahmedabad in Gujarat, only 20 percent of the students were Muslims. But when riots involving the Muslims of Juhapura and the Hindus nearby Jivrajpark – Vejalpur affected the locality, Hindus started migrating. Today, all the students are Muslims and the school is an unparalled example harmony. In the 2002, when a section of inflamed Muslims wanted the school closed, the parents of the students stood like a wall behind it.

 

Shantiniketan’s principal says, “We never thought of moving the school out o  he area because of the love and affection of the local Muslims. Indeed, the value the high standard of education which we have set.” Such is the reputation of the school that some of the local Muslim strongmen accused of involvement communal riots are willing to protect the school during the riots.

 

The parents of Shantiniketan’s students believe that it’s the best school when i comes to the quality of the teaching. A large number of students have gone  for th graduation and post graduation studies.  Significantly,  the  only  Muslim teacher in the 40 – member teaching staff, Husena Mansuri, teaches Sanskrit. I act, she is so happy at the school that she recently declined the principalship of another Muslim – run school.

 

Some of the students’ entries in a recent school painting competition mere truly roving. One  drew  a picture of Bharat Mata  with a mosque  and temple, while

another  portrayed  a  boy tying  rakhi  to  his  sister.  Trully,  Shantiniketan  is a bacon of hope that, despite the provocations from both communities, Hindus and Muslims can live side-by-side with mutual respect.

 

Q11. How the Shanti niketan school starts the day?

(A) National anthem   (B)Prayer

(C) Saraswati Vandana    (D)Puja

Answer: C

 

Q12. Write the subject which is preferred by most of the students.

(A) Hindi  (B) English

(C) Sanskrit  (D) Gujarati

Answer: C

 

Q13. Who protects the school during the riot times?

(A) Local Muslims  (B) Hindus

(C) Politicians  (D) Christians

Answer: A

 

Q14. Who is the teacher ofSanskrit?

(A) Ranchod bhai Kiri   (B)  Manisha Vakil

(C) Husena Mansuri  (D)  Husena Khatoon

Answer: C

 

Q15. What is the hope despite the communal riots?

  1. Hindus and Muslims cannot live side by side
  2. Hindus and Muslims can live side by side
  3. Only Hindus can live
  4. Only Muslims can live

Answer: B

 

Q16. Match List-I with List-II and choose the correct answer using the codes given below:

List-I                 List-II

(Distinguished Ladies)   (Area of work)

Jhumpa Lahiri        (i)Journalist

Barkha Dutt          (ii) Novel Writing

Aparna Sen          (iii) Film Actress

Smita Patil          (iv) Film Director

 

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(iv) (iii) (ii) (i)

(ii) (i) (iv) (iii)

(iv) (i) (iii) (ii)

(ii) (iii)(iv) (i)

Answer: B

 

Q17. Which of the following pair is not correctly matched?

  1. Aajtak – 24 hours news channel
  2. M. Stations – Radio
  3. National Geography channel – Television
  4. Vir Sanghvi – IndiaToday

Answer: D

 

Q18. Which is the oldest soap opera telecasted in India?

(A) Kahani GharGharKi  (B) Buniad

(C) Humlog (D) Saas Bhi Kabhi Bahu Thee

Answer: C

 

Q19. Which satellite channel uses the ad line, “Knowing is everything”?

(A) BBC World  (B)  Star

(C) Sony  (D)  Zee

Answer: A

 

Q20. Which is the “First made in India” Kids channel of television ?

  1. CartoonNetwork
  2. Walt Disney
  3. United Home Entertainment’s HungamaTV
  4. DD National

Answer: C

 

Q21. The letters in the first set have certain relationships. On the basis of the relationship which is the right choice for the second set ?

BF:GK::LP:?

  • A . JK (B) QU

(C) VW   (D) RQ

 

Answer: B

 

Explanation:

B+5=G, F+5=K

Using same relationship,L+5=Q, P+5=U

 

Q22. If BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678, then code for ROBUST is:

(A) 620781 (B) 012678

(C) 678102 (D) 610732

Answer: B Explanation:

We know, BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678 From above codes, B=2, L=4, O=1, D=3, R=0, U=6, S=7,T=8

So, ROBUST is coded as 012678

 

Q23. A bag contains an equal number of one rupee, 50 paise and 25 paise coins. If the total amount in the bag is Rs. 35, how many coins of each type are there?

(A) 15 (B) 18

(C) 20 (D) 25

Answer: C

 

Q24. In the sequence of numbers 2/3, 4/7, X, 11/21,16/31

The missing number X is:

(A) 8/10 (B) 6/10

(C) 5/10 (D) 7/13

Answer: D

 

Q25. If A stands for 5 , B for 6, C for 7, D for 8, and so on,what do the following numbers stand for : 22, 25, 8, 22 and 5 ?

(A) PRIYA (B) NEEMA

 (C) MEENA (D) RUDRA

Answer: D

 

Q26. Which of the following statements are always true?

  1. A wooden table is atable
  2. Now, it is raining or notraining
  3. The sun rises in the East everyday
  4. A chicken comes out of a hen’segg

Choose the correct answer from the codes given below :

Codes:
 

A. (a)and(c)    (B) (a), (c) and(d)

B. (a)and(b)    (D) (b) and(c)

Answer: B

 

Q27. Which of the following statements are mutually inconsistent?

  1. Mostly poets are not egoistic
  2. Mostly poets are humble
  3. Some poets are egoistic
  4. Some poets are not non -egoistic

Choose the correct answer from the codes given below :

Codes :

A. (a)and(d) (B) (b) and(c)

B. (a)and(c) (D) (c) and(d)

Answer: A

 

Q28. Which of the following statements is/are absolutely impossible?

  1. Awoman giving birth to her own grand child
  2. A man attending his own funeral
  3. The Sun not rising in the East someday
  4. Cars running without petrol

Choose the correct answer from the codes given below :

 

Codes:

A. (a)and(b)  (B) (c) and(d)

B. (C)(b)  (D)(a)

Answer: A

 

Q29. Which of the following are incorrect ways ofarguing?

  1. If horses are cows, and if cows are sheep, then all horses must besheep.
  2. If top actors are famous, and Shah Rukh Khan is famous, then Shah Rukh Khan is a topactor
  3. Lata is the second sister of Raju, hence Raju is the second brother ofLata
  4. A is not equal to B, but B is equal to C, hence A is equal to C. Choose the correct answer from the codes givenbelow:

Codes :

(A) (a), (b)and(c) (B) (a), (c) and(d)

(C) (b), (c)and(d) (D) (a), (b) and(d)

Answer: B

 

Q30. Which of the following statements say the samething?

  1. “I am clever” (said byRama)
  2. “I am clever” (said byRaju)
  3. “My son is clever” (said by Rama’sfather)
  4. “My brother is clever” (said by Rama’ssister)
  5. “My brother is clever” (said by Rama’s onlysister)
  6. “My sole enemy is clever” (said by Rama’s only enemy) Choose the correct answer from the codes given below : Codes:

(A) (a), (c), (d), (e)and(f) (B) (a) and(b)

(C) (d)and(e) (D) (a) and(f)

Answer: A

 

Study the following graph and answer the questions from 31 to 33:

 

Q31. In which year was the sale of ‘Pep-up’ the maximum?

(A) 1990  (B) 1992

(C) 1993 (D) None of the above

Answer: D

 

Q32. In the case of which soft drink was the average annual sale maximum during the period 1988 -1993.

(A) Pep -up only (B) Cool – sip only

(C) Cool – sip and Dew–drop (D) Pep – up and Dew –drop

Answer: A

 

Q33. What was the approximate percent drop in the sale of Pep – up in 1990 over its sale in 1989?

(A) 5 (B) 12

(C) 14 (D) 20

Answer: C

 

Q34. The “Report on Currency and Finance” for each of the financial year in India is published by:

(A) Reserve Bank of India (B) Ministry of Finance

(C)Planning Commission (D) Central Statistical Organization

Answer: A

 

Q35. The number of students in two classes A and B and the respective “mean” of the marks obtained by each of the class are given in the following table:

Class A Class B

 

NUmber of Students 20 80

Arithmetic Mean 10 20

The combined “mean” of the marks of the two classes will be :

(A) 18 (B) 15

(C) 10 (D) 20

Answer: B

 

Q36. ICT stands for:

A. International Communication Technology

B. Intera Common Terminology

C. Information and Communication Technology

D. Inter connected Terminals

Answer: C

 

Q37. Which of the following statements is NOT correct?

  1. Computer is capable of processing only digitalsignal
  2. Computer is capable of analyzingboth quantitative and qualitative data
  3. Appropriate software is required for processing the data
  4. Computer is capable of processing digital as well as analog signals

Answer: A

 

Q38. Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?

  1. Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information
  2. Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information
  3. Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information ofmany kinds.
  4. Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of manykinds.

Answer: C

 

Q39. Which of the following statements is correct?

  1. A. Virus improves the speed of processing information through  computer

B .Internet does not allow the virus to spread

C .Virus is a part of software

D.Virus is an operating system

Answer: C

 

Q40. Which of the following is correct statement?

  1. Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learninga subject
  2. Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
  3. A set of instructions is called a programme
  4. All the above

Answer: D

 

Q41. Global warming during winter becomes more pronounced at the:

(A)Equator (B)Poles

(C) Tropic of Cancer (D) Tropic of Capricorn

Answer: D

 

Q42. In the study of man-environment interaction, the statement of Miss Semple that “the humans are solely the product of their environment”, is:

(A)An opinion (B) A prejudice

(C)A fact (D) A widely accepted phenomenon

Answer: C

 

Q43. In analysis of man-environment relationship Pragmatic Possibilism implies that:

  1. There is no limit for man to exploit resources ofearth
  2. There are limited possibilities to explore earth’sresources
  3. The man has to watch and assess the situation and then go ahead with resource utilization
  4. The man has to keep in mind only his basic needs while planning to harness the potential of resourceful earth

Answer: C

 

Q44. Arrange Column II in proper sequence so as to match it with Column I and choose the correct answer from the codes given below:

Column-I   Column-ii

Activity           NoiseLevel

Hearing                 (i) 30dB

Whispering               (ii) 1dB

Interference with sleep     (iii) 60dB

Normal talk               (iv) 30–50dB

 

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(i) (ii)(iii) (iv)

(ii) (i) (iv) (iii)

(iv) (ii)(iii) (i)

(iii)(i) (ii) (iv)

Answer: B

 

Q45. The maximum loss of forest lands in India is caused by:

(A) River valley projects (B)Industries

(C) Means of transportation (D)Agriculture

Answer: A

 

Q46. In which year the University Grants Commission was established?

(A)1948 (B)1944

(C)1953 (D)1960

Answer: C

 

Q47. Another name of Basic Education or Nai Talim is:

(A)Compulsory Education (B) New Education Policy

(C) Wardha Education Plan (D) Sarva Shikshya Abhiyan

Answer: C

 

Q48. The idea of ‘Democratic Decentralisation’ in India was popularised by:

  1. D. Gorwala Committee,1951
  2. Paul H. Appleby Committee,1953
  3. R. Mehta Committee,1957
  4. Ashok Mehta Committee,1978

Answer: C

 

Q49. In India, a political party is recognised as a National or Regional Party by the:

  1. President ofIndia
  2. Election Commission ofIndia
  3. Law ministry in consultation with the Law Commission ofIndia
  4. Union Parliament in consultation with the StateLegislatures

Answer: B

 

Q50. Which of the following factor/s is/are responsible for the increase of the role of Government in Developing Countries?

  1. EconomicPlanning  (b) Rising expectation of people

(c) Preservation (d) Emergence of the concept of Welfare State

Select the most appropriate answer from the codes given below:

Codes :

(A) (a)and(d) (B) (a), (b) and(d)

(C)Only(c) (D) Only(d)

Answer: A

 

Click Here To Download this File – part 1

Second Part Is Uploaded On this Website

 

#Official Account
* World wide free service [ No Ads ]
* Daily Quiz – MCQ
* Youtube link – https://m.youtube.com/channel/UCMKhNSKNOAP5mnLzHUbGvIg
* Website + free pdf – www.onlinestudypoints.com
* Telegram – http://t.me/onlinestudypoint_2
* Fb https://m.facebook.com/onlinestudypoints/

# Telegram for live chat 24×7  – http://t.me/onlinestudypoints_2

 

Latest Posts

0

Your Study Material is Loading…