UGC NET Previous Year Questions ( Solved ) + pdf

www.onlinestudypoints.com

Pdf Link Given Below – Free Download

All UGC NET Questions ( Solved ) Coverd in Parts – these Types Of Question Helps You To Understand algorithm Of Question Series , Cause of that You will know the important Topics For Preparition , Topic Selection etc …
Start Your Preparition From Here …
You Will Get All Study Material ( pdf + Notes ) In one Click For Free.

#Official Account
* World wide free service [ No Ads ]
* Daily Quiz – MCQ
* Youtube link – https://m.youtube.com/channel/UCMKhNSKNOAP5mnLzHUbGvIg
* Website + free pdf – www.onlinestudypoints.com
* Telegram – http://t.me/onlinestudypoint_2
* Fb https://m.facebook.com/onlinestudypoints/

# Telegram for live chat 24×7  – http://t.me/onlinestudypoints_2

Part 2 – UGC NET Previous Year Questions + Answers ( MCQ )

 

Q1. Team teaching has the potential to develop:

Competitive spirit

Cooperation

The habit of supplementing the teaching of each other

Highlighting the gaps in each other’steaching

Answer: C

Q2. Which of the following is the most important characteristic of Open Book Examination system?

Students become serious.

It improves attendance in the classroom.

It reduces examination anxiety amongststudents.

It compels students to think.

Answer: D

Q3. Which of the following methods of teaching encourages the use of maximum senses?

(A)Problem-solving method (B) Laboratory method

(C)Self-studymethod (D) Team teaching method

Answer: B

Q4. Which of the following statement is correct?

Communicator should have fine senses

Communicator should have tolerance power

Communicator should be soft spoken

Communicator should have good personality

Answer: A

Q5. An effective teacher is one who can:

(A) controltheclass (B) give more

information in less time

(C) motivate studentstolearn (D) correct the assignments carefully

Answer: C

Q6. One of the following is not a quality of researcher:

Unison with that of which he is in search

He must be of alert mind

Keenness in enquiry

His assertion to outstrip the evidence

Answer: D

Q7. A satisfactory statistical quantitative method should not possess one of the following qualities

(A)Appropriateness (B)Measurability

(C) Comparability (D)Flexibility

Answer: D

Q8. Books and records are the primary sources of detain:

(A)historical research (B) participatory research

(C)clinical research (D) laboratory research

Answer: A

Q9. Which of the following statement is correct?

objectives should begin-pointed

objectives can be written in statement or question form

another word for problem is variable

all the above

Answer: A

Q10. The important pre-requisites of a researcher in sciences, social sciences and humanities are

laboratory skills, records, supervisor,topic

Supervisor, topic, critical analysis,patience

archives, supervisor, topic, flexibility in thinking

topic, supervisor, good temperament, per-conceived notions

Answer:B

Read the following passage and answer the questions 11 to 15 Knowledge creation in many cases requires creativity and idea generation. This is especially important in generating alternative decision support solutions. Some people believe that an individual’s creative ability stems

    imarily from personality traits such as inventiveness, independence, individuality, enthusiasm, and flexibility. I lowever, several studies have found that creativity is not so much a function of individual traits as was once

    lieved, and that individual creativity can be learned and improved. This understanding has led innovative companies to recognize that the key to fostering creativity may be the development of an idea-nurturing work environment. Idea-generation methods and techniques, to be used by individuals or in groups, are consequently being developed. Manual methods for supporting idea generation, such as brainstorming in a group, can be very successful in certain situations. However, in other situations, such an approach is either not economically feasible or not possible. For example, manual methods in group creativity sessions will not work or will not be effective when (1) there is no time to conduct a proper idea-generation session; (2) there is a poor facilitator (or no facilitator at all); (3) it is too expensive to conduct an idea-generation session; (4) the subject matter is too sensitive for a face-to- face session; or (5) there are not enough participants, the mix of participants is not optimal, or there is no climate for idea generation. In such cases, computerized idea-generation methods have been tried, with frequent success.

Idea-generation software is designed to help stimulate a single user or a group to produce new ideas, options and choices. The user does all the work, but the software encourages and pushes, something like a personal trainer. Although idea-generation software is still relatively new, there are several packages on the market. Various approaches are used by idea-generating software to increase the flow of ideas to the user. Idea Fisher, for example, has an associate lexicon of the English language that cross-references word sand

    rases. These associative links, based on analogies and metaphors, make it easy for the user to be fed words related to a given theme. Some software

ckages use questions to prompt the user towards new, unexplored patterns of

thought. This helps users to break out of cyclical thinking patterns, conquer mental blocks, or deal with bouts of procrastination.

Q11. The author, in this passage has focused on

(A)knowledge creation (B)idea-generation

(C)creativity (D) individual traits

Answer: A

Q12. Fostering creativity needs an environment of

(A) decisionsupportsystems (B)idea-nurturing

(C) decisionsupportsolutions (D) alternative individual factors

Answer: B

Q13. Manual methods for the support of idea-generation, in certain occasions,

(A) arealternativelyeffective (B) can be less expensive

(C) do not needa facilitator (D) require a mix of optimal participant

Answer:A

Q14. Idea-generation software works as if it is a

(A)stimulant (B)knowledge

ckage

(C)user-friendly trainer (D) climate creator

Answer: A

Q15. Mental blocks, bouts of procrastination and cyclical thinking patterns can be won when:

innovative companies employ electronic thinking methods

idea-generation software prompts questions

manual methods are removed

individuals acquire a neutral attitude towards the software

Answer: B

Q16. Level C of the effectiveness of communication is defined as:

(A)channel noise (B) semantic noise

(C)psychological noise (D) source noise

Answer: A

Q17. Recording a television programme on a VCR is an example of:

(A)time-shifting (B) content reference

(C)mechanical clarity (D) media synchronization

Answer: D

Q18. A good communicator is the one who offers to his audience:

(A) plentifulofinformation (B) a good amount of statistics

(C)concise proof (D) repetition of facts

Answer: A

Q19. The largest number of newspapers in India is published from the state of:

(A)Kerala (B)Maharashtra

(C)West Bengal (D) UttarPradesh

Answer: D

    Q20. Insert the missing number: 8 24 12 ? 18 54

(A)26 (B)24

(C)36 (D)32

Answer: C Explanation:

numbers are alternatively multiplied by 3 and divided by 2.

So, the next number = 3 x 12 = 36, 36 ÷ 2 = 18

Q21. January 1, 1995 was Sunday. What day of the week lies on January 1,1996?

(A)Sunday (B)Monday

(C)Saturday (D) None of these

Answer: B Explanation:

Leap year is a year, occurring once every four years, which has 366 days instead of the normal 365 days. The extra day is added in February, which has 29 days instead of the normal 28 days.

Exception: Century years are NOT leap years UNLESS they can be evenly divided by 400. For example, 1700, 1800, and 1900 were not leap years, but 1600 and 2000 were.

Counting odd days and calculating day of any particular date:

1 ordinary year = 365 days = (52 weeks + 1 day) Hence number of odd days in 1 ordinary year = 1.

1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days) Hence number of odd days in 1 leap year= 2.

100 years = (76 ordinary years + 24 leap years ) = (76 x 1 + 24 x 2) odd days

= 124 odd days. = (17 weeks + 5 days) = 5 odd days.

Hence number of odd days in 100 years = 5

mber of odd days in 200 years = (5 x 2) = 10 =3

number of odd days in 300 years = (5 x 3) = 15 =1

number of odd days in 400 years = (5 x 4 + 1) = 21 = 0

odd days Sunday

odd days Monday

odd days Tuesday

odd days Wednesday 4 odd days Thursday

odd days Friday

odd days Saturday

Here, 1995 is a normal year. It has one odd day. So the first day of 1996 will Monday.

Q22. The sum of a positive number and its reciprocal is twice the difference of the number and its reciprocal. The number is:

(A)√2 (B)1/√2

(C)√3 (D)1/√3

0.0.in

Answer: C Explanation:

Let the number be x. Its reciprocal is 1/x. We are given, x+1/x = 2(x-1/x)

⇒(x2+1)/x = 2(x2-1)/x ⇒(x2+1) = 2(x2-1) ⇒-x2= -3 ⇒x2= 3 ⇒x = √3

Q23. In a certain code, ROUNDS is written as RONUDS. how will PLEASE will be written in the same code

(A)LPAESE (B)PLAESE

(C)LPAEES (D)PLASEE

Answer: B

Q24. At what time between 5.30 and 6.00 will the hands of a clock be at right angles?

(A) 43 5/11 min.past5 (B) 43 7/11 min. past5

(C) 40 min.past5 (D) 45 min past5

Answer: B

Q25. Statements : I. All students are ambitious

  1. All ambitious persons are hard working

Conclusions : (i) All students are hard-working

All hardly working people are not ambitious Which of the following is correct?

Only (i)is correct (B) Only (ii) is correct

(C) Both (i) and (ii)are correct (D) Neither (i) nor (ii) is correct

Answer: C

Q26. Statement : Most students are intelligent

Conclusions :(i) Some students are intelligent

All students are not intelligent Which of the following is implied?

Only (i)is implied (B) Only (ii) is implied

(C) Both (i) and (ii)are implied (D) Neither (i) nor (ii) is implied

Answer: B

    Q27. Statement: Most labourer are poor Conclusions : (i) Some labourer are poor

All labourer are not poor Which of the following is implied?

Only (i)is implied (B) Only (ii) is implied

(C) Both (i) and (ii)are implied (D) Neither (i) nor (ii) is implied

Answer: B

Q28. Line access and avoidance of collision are the main functions of:

(A)the CPU (B) the monitor

(C)network protocols (D) wide area networks

Answer: C

Q29. In the hypermedia database, information bits are stored in the form of:

(A)signals (B)cubes

(C)nodes (D)symbols

Answer: C Explanation:

Hypermedia database model stores chunks of information in the form

of nodes connected by links established by the user. The nodes can contain text, graphics, sound, full-motion video, or executable computer programs.

Q30. Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable and fibre optics lines is known as:

(A)hyper-link (B)broadband

(C)bus width (D) carrier wave

Answer: B

Q31. An electronic bill board that has a short text or graphical advertising message is referred toas:

(A)bulletin (B)strap

(C)bridge line (D)banner

Answer: D

Q32. Which of the following is not the characteristic of a computer?

computer is an electrical machine

computer cannot think at it sown

computer processes information error free

computer can hold data for any length of time

Answer: A

Q33. Bitumen is obtained from

(A) ForestsandPlants (B) Kerosene oil

(C)Crude oil (D)underground

mines Answer: C Explanation:

Bitumen/asphalt/tar is a common binder used in road construction. Bitumen is obtained from crude oil by the process called fractional distillation. It is

    incipally obtained as a residual product in petroleum refineries after higher fractions like gas, petrol, kerosene and diesel, etc., are removed.

Q34. Malaria is caused by:

(A)bacterial infection (B) viral infection

(C)parasitic infection (D) fungal infection

Answer: C Explanation:

Malaria is a parasitic infection spread by Anopheles mosquitoes. The Plasmodium parasite that causes malaria is a single-celled parasite that multiplies in red blood cells of humans as well as in the mosquito intestine.

Q35. The cloudy nights are warmer compared to clear nights (without clouds) during winter days. This is because:

clouds radiate heat towards the earth

clouds prevent cold wave from the sky, descend on earth

cloudspreventescapingoftheheatradiationfromtheearth

cloudsbeingatgreatheightsfromearthabsorbheatfromthesunandsend towards the earth

Answer: C

Q36. Largest soil group of Indians:

(A)Red soil (B) Black soil

(C)Sandy soil (D) Mountain soil

Answer: C Explanation:

Eight major soil groups available in India are: Alluvial Soils, Black Soils, Red Soils, Laterite Soils, Forest and Mountain Soils, Arid and Desert Soils, Saline and Alkaline Soils, Peaty and organic Soils. Alluvial soils constitute the largest soil group in India, constituting 80% of the total land surface. An alluvial soil in India is of three types: Sandy soil, Clayey soil and Loamy soil.

Q37. Main pollutant of the Indian coastal water is

(A)oil spill (B)municipal

sewage

(C)industrial effluents (D)aerosols

Answer: C

Q38. Human ear is most sensitive to noise in the following frequency ranges:

(A)1-2KHz (B) 100-500Hz

(C)10-12KHz (D) 13-16KHz

Answer: A

Q39. Which species of chromium is toxic in water:

(A)Cr+2 (B)Cr+3

(C) Cr+6 (D) Cr is non-toxic element

Answer: C

Q40. Match List – I (Dams) with List – II (River) in the following:

List -I(Dams) List – II(River)

  1. Bhakra (i) Krishna Nagarjunasagar (ii)Damodar

Panchet (iii)Sutlej

Hirakud (iv)Bhagirathi

Tehri (v)Mahanadi

a b c d e

v iii iv ii i

iii i ii v iv

i ii iviii v

ii iii iv i v Answer: B Explanation:

Bhakra Dam is across the Satluj River in Bilaspur, Himachal Pradesh. Nagarjuna Sagar Dam is across the Krishna river at Nagarjuna Sagar where the river is forming boundary between Nalgonda district of Telangana and Guntur district of Andhra Pradesh.

Panchet Dam is constructed across the Damodar River at Panchet in Dhanbad district in the state of Jharkhand.

Hirakud Dam is built across the Mahanadi River in the state of Odisha. The Tehri Dam is the tallest dam in India. It is on the Bhagirathi River near Tehri inUttarakhand.

Q41. Anegativereactiontoamediatedcommunicationis describedas:

(A)flak (B)fragmented

feedback

(C)passive response (D)non-conformity

Answer: C Explanation:

Mediated communication refers to communication carried out by the use of information communication technology, and can be contrasted to face-to-face communication.

Q42. The launch of satellite channel by IGNOU on 26thJanuary 2003 for technological education for the growth and development of

distance education is:

(A)Eklavyachannel (B) Gyandarshanchannel

(C)Rajrishichannel (D) None of these

Answer: A Explanation:

Eklavya Technology Channel is a distant learning joint initiative between the IIT and IGNOU. It was inaugurated on 26 January 2003. The objective of this Channel is to bring to the audience the actual IIT classrooms virtually at their door steps. It is a channel dedicated to technical education.

Q43. Match List – I with List-Il and select the correct answer from the code given below:

List -I(Institutions) List – II(Locations)

The Indian CouncilofHistorical (i) Shimla Research(ICHR)

The Indian InstituteofAdvanced (ii) New Delhi Studies(IIAS)

The Indian CouncilofPhilosophical (iii) Bangalore Research(ICPR)

The Central InstituteofCoastal (iv) Lucknow Engineering for fisheries

a b c d

ii i iv iii

i ii iii iv

ii iv i iii

iviii ii i Answer: A Explanation:

Indian Council of Historical Researchis an autonomous organization situated in New Delhi under the Ministry of Human Resource Development. The objectives of ICHR are:

to bring historians together and provide a forum for exchange of views tween them.

to give a national direction to an objective and scientific writing of history and to have rational presentation and interpretation of history.

to promote, accelerate and coordinate research in history with special

emphasis on areas which have not received adequate attention so far.

to promote and coordinated a balanced distribution of research effort over different areas.

toelicitsupportandrecognitionforhistoricalresearchfromallconcerned and ensure the necessary dissemination and use of results.

The Indian Institute of Advanced Study(IIAS) is a research institute based in Shim la, Himachal Pradesh.

Indian Council of Philosophical Research(ICPR) was established in March 1977 under Department of Higher Education and Ministry of Human Resource Development. Its Headquarters is at New Delhi and Academic Centre is

at Lucknow.

Some of the objectives of the Council are:

Review the progress of research in philosophy on regular basis.

Co-ordinate research activities in philosophy and encourage interdisciplinary research.

Promote collaboration in research between Indian philosophers and international philosophical institutes.

Promote teaching and research in Philosophy.

The Central Institute of Coastal Engineering for Fishery (CICEF)

formerly known as Pte-Investment Survey of Fishing Harbours (PISFH) is a emier institution of the Government of India established in January 1968

at Bangalore with its jurisdiction covering the entire Indian coastline for conducting engineering and economic investigations and preparing the Techno- Economic Feasibility Reports (TEFRs) for the fishery harbour (FH) projects.

Q44. Which of the following is not a Fundamental Right?

Right to equality

Right against exploitation

Right to freedom of speech and expression

Right of free compulsory education of all children up to the age of14

Answer: All are fundamental rights

Q45. The Lok – Sabha can be dissolved before the expiry of its normal five year term by:

The Prime Minister

The Speaker of LokSabha

The President on the recommendation of the Prime Minister

None of the above

Answer: C

udy the following graph carefully and answer Q.No. 46 to 50 given below

t:

Q46. In which year the value per tin was minimum?

(A)1995 (B)1996

(C)1998 (D)1999

Answer: A

Q47. What was the difference between the tins exported in 1997 and1998?

(A)10 (B)1000

(C)100000 (D)1000000

Answer: A

Q48. What was the approximate percentage increase in export value from 1995 to1999?

(A)350 (B)330.3

(C)433.3 (D) None of these

Answer: D (233.3)

Q49. What was the percentage drop in export quantity from 1995 to1996?

(A)75 (B)50

(C)25 (D) None of these

Answer: C

Q50. If in 1998, the tins were exported at the same rate per tin as that in 1997, what would be the value (in crores of rupees) of export in 1998?

(A)400 (B)375

(C)352 (D)330

Answer: C

 

Click Here To Download this File – part 2

Next Part Is Uploaded On this Website

#Official Account
* World wide free service [ No Ads ]
* Daily Quiz – MCQ
* Youtube link – https://m.youtube.com/channel/UCMKhNSKNOAP5mnLzHUbGvIg
* Website + free pdf – www.onlinestudypoints.com
* Telegram – http://t.me/onlinestudypoint_2
* Fb https://m.facebook.com/onlinestudypoints/

# Telegram for live chat 24×7  – http://t.me/onlinestudypoints_2

Latest Posts

0

Your Study Material is Loading…